VEDTÆGTER

Foreningsvedtægter for partiet SocialLiberale

 

§ 1 - Navn og hjemsted
Foreningens navn er SocialLiberale (SL), og er stiftet den 16. april 2023. Foreningen har hjemsted i Frederikssund Kommune, Region Nordsjælland.

 

§ 2 - Formål

Foreningen SocialLiberale er et tvær- og lokalpolitisk parti. Det er partiets formål at opnå indflydelse på nærdemokratiet og den førte politik i Frederikssund Kommune, som retter sig mod borgerne i kommunen. Som udgangspunkt er det SocialLiberales hensigt, at der samarbejdes på tværs af politiske, sociale og kulturelle forskelle, med fokus på lokale forhold og favne alle områder med en væsentlig rolle i kommunens og borgernes trivsel og udvikling.  


§ 3 - Medlemskab
Som medlem kan optages enhver person med interesse i Frederikssund Kommune og som vil støtte op om SocialLiberales formål og politik. Bestyrelsen kan afvise anmodning om medlemskab, hvis det vurderes, at vedkommende ikke støtter op om partiets formål og politik m.m.

Medlemmer skal have bopæl i Frederikssund Kommune og kan ikke være indmeldt i andet lokalt parti.

 

§ 4 - Indmeldelse og udmeldelse
Medlemskab gælder for det kalenderår man indmelder sig og skal betales samtidig med indmeldelsen. Ved indmeldelse efter 31. august betales halvt kontingent. Kontingent forfalder i januar måned. Kontingentet opkræves ved bestyrelsens foranstaltning og opkrævningsform.

Kontingentrestance ud over 3 måneder fra forfaldsdatoen medfører eksklusion, medmindre bestyrelsen finder rimeligt grundlag til at dispensere herfra.

Udmeldelse skal ske skriftligt til bestyrelsen på e-mail socialliberalefrederikssund@gmail.com og gælder fra tidspunktet man udmelder sig. Eventuel overskydende kontingent tilbagebetales ikke.

 

§ 5 - Ordinær generalforsamling
Foreningens øverste myndighed er generalforsamlingen.

 Ordinær generalforsamling afholdes i Frederikssund Kommune hvert år i april måned.

Indkaldelse til generalforsamling skal ske ved e-mail og annoncering på medlemsgruppens Facebookgruppe med mindst 14 dages varsel med angivelse af dagsorden, forslag fra bestyrelsen og indkomne forslag fra medlemmerne samt revideret regnskab.

Forslag, som ønskes behandlet på den førstkommende ordinære generalforsamling, skal være bestyrelsen i hænde senest 31. marts. Forslag til den ordinære generalforsamling kan sendes til socialliberalefrederikssund@gmail.com.

 

Alle medlemmer som ikke er i kontingentrestance og har været indmeldt i foreningen i mindst 3 måneder før en generalforsamling er stemmeberettigede, valgbare og kan stille forslag til generalforsamlingen. Medlemmer har stemmeret med hver én stemme.

Der kan som udgangspunkt kun stemmes ved personligt fremmøde. Bestyrelsen kan tillade, at der stemmes med fuldmagt grundet et medlems helt extraordinære særlige omstændigheder.

 

Alle medlemmer samt, hvem bestyrelsen måtte indbyde, har adgang til generalforsamlingen.

 

En rettidigt indvarslet generalforsamling er beslutningsdygtig efter simpelt flertal (dvs. mere end af halvdelen af de fremmødte stemmeberettigede stemmer for). Eksklusionsbeslutning og vedtægtsændringer skal vedtages efter §§ 13 og 14.

 

Afstemning skal foregå skriftligt, hvis en af de fremmødte stemmeberettigede ønsker det eller dirigenten beslutter det. Valg af medlemmer til bestyrelsen skal altid foregå skriftligt.

 

Generalforsamlingen ledes af en af forsamlingen valgt dirigent der ikke er medlem af bestyrelsen. Der udfærdiges et referat over generalforsamlingens beslutninger. Referatet godkendes og underskrives af dirigenten og bestyrelsen.

  

§ 6 - Dagsorden til ordinær generalforsamling

Dagsorden for den ordinære generalforsamling er følgende:

 

1. Valg af dirigent og referent

2. Beretning om foreningens virke i det forløbne år

3. Fremlæggelse af det reviderede regnskab til godkendelse

4. Forelæggelse af budget og fastlæggelse af medlemskontingent

5. Forslag fra bestyrelsen

6. Forslag fra medlemmerne

7. Valg af kandidater til kommunal- og evt. regionsvalg og procedure herfor i de år, der er før valgår

8. Valg af 5 - 8 bestyrelsesmedlemmer og evt. 1-2 suppleanter

9. Valg af revisor og revisorsuppleant

10. Eventuelt

  

 § 7 - Ekstraordinær generalforsamling

Ekstraordinær generalforsamling afholdes, når bestyrelsen bestemmer det, eller når mindst 1/4 af de stemmeberettigede medlemmer fremsætter skriftlig begæring herom til bestyrelsen med angivelse af de forslag, der ønskes behandlet.

Den ekstraordinære generalforsamling skal afholdes inden 4 uger efter begæringens modtagelse, og indkaldelse skal ske med mindst 14 dages varsel og i øvrigt efter reglerne om ordinær generalforsamling i § 5.

 

 § 8 - Valg af bestyrelsesmedlemmer og afstemningsregler

Bestyrelsen består af mindst 5 medlemmer, hvor 3 af medlemmerne vælges for 2 år ad gangen og de øvrige for 1 år ad gangen. Genvalg kan finde sted. Ethvert stemmeberettiget medlem er valgbar til bestyrelsen. Der stemmes om samtlige ledige poster på én gang. Hvert stemmeberettiget medlem kan stemme på højst det antal kandidater, der skal vælges, og kun med én stemme på hver kandidat.

Bestyrelsen konstituerer sig selv med formand, næstformand, kasserer og sekretær, og fastsætter selv sin eventuelle forretningsorden. I tilfælde af vakance i bestyrelsen supplerer bestyrelsen sig selv indtil næste generalforsam­ling.

  

§ 9 - Bestyrelsens opgaver og ansvar

Foreningens daglige drift og ledelse varetages af bestyrelsen og træffer med bindende virkning beslutning i partiets anliggender. Beslutninger i bestyrelsen træffes ved simpelt flertal. Ved stemmelighed er formandens stemme afgørende. Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når mindst halvdelen af dens medlemmer er til stede.

Bestyrelsen beslutter selv om bestyrelsesmøderne er åbne for menige medlemmer eller andre. Medlemmer, der deltager ved bestyrelsesmøderne, har taleret men ikke stemmeret.

Bestyrelsen og de eventuelle nedsatte udvalg har bl.a. følgende opgaver og ansvar:

-       Deltagelse i nærdemokratiet

-       Medlemshvervning

-       Medlemspleje og medlemsaktiviteter

-       Politisk handlingsprogram

-       Opstilling af kandidater til kommunalvalg

-       Evt. opstilling af kandidater til regionsvalg

-       Kontakt og vidensdeling med folkevalgte

-       Kampagner i forbindelse med valg

-       Administration af medlemsregistrering og kontingent

-       Administration af støtte og sponsorater

-       Administration af eventuelle offentlige tilskud

-       Nedsættelse af udvalg og arbejdsgrupper

 

§ 10 - Opstilling til kommunalvalg og regionsvalg

Ved den ordinære generalforsamling året før valgåret til kommunalvalg og regionsvalg, behandler generalforsamlingen bestyrelsens forslag og indstilling til:

-       Valg af kandidater til kommunalvalg og regionsvalg

-       Procedure for opstilling

-       Opstillingsform og tidslinje for opstilling

-       Procedure for udarbejdelse af handlingsprogram

-       Drøftelse om og evt. bemyndigelse til indgåelse af teknisk valgforbund

-       Eventuelle øvrige forhold

 § 11 - Kontingent og økonomi

Kontingent fastsættes af generalforsamlingen efter bestyrelsens indstilling.

 

Foreningens midler fremkommer af kontingentindtægt og evt. private bidrag og partistøtte m.m. Medlemskontingent fastsættes af generalforsamlingen efter bestyrelsens indstilling. Bestyrelsen administrerer evt. bidrag og partistøtte m.m.


Regnskabsåret følger kalenderåret.

 

§ 12 - Tegning og hæftelse

Formand eller næstformand, kasserer og gruppeformand tegner foreningen. Ved økonomiske dispositioner over 500 kr. kræves dog underskrift af formanden, kassereren og gruppeformanden. Bestyrelsen kan ved enighed meddele specialfuldmagter. Optagelse af lån på samt køb, salg og pantsætning af fast ejendom kræver godkendelse af generalforsamlingen.

For de af bestyrelsen indgåede forpligtelser på foreningens vegne hæfter alene foreningens til enhver tid tilhørende formue. Der påhviler ikke foreningens medlemmer eller bestyrelsen nogen personlig hæftelse.

 

§ 13 - Eksklusion

Et medlem der er i kontingentrestance i over 3 måneder, ekskluderes fra foreningen alene ved bestyrelsens flertalsbeslutning.

Bestyrelsen kan beslutte på et bestyrelsesmøde at ekskludere et medlem der modarbejder partiets interesser, udtaler sig eller agerer skadeligt for partiets formål, partiets politik og lignende.

Eksklusion af et medlem kræver et kvalificeret flertal af den samlede bestyrelse. (Dvs. 2/3 af bestyrelsesmedlemmer stemmer for.) Et ekskluderet medlem kan anmode om at få fremlagt eksklusionsbeslutningen ved en ekstraordinær eller en umiddelbart foreliggende ordinær generalforsamling og få prøvet sin sag ved en kvalificeret afstemning.

 

§ 14 - Opløsning

Bestemmelse om foreningens opløsning kan kun vedtages på en i dette øjemed særligt indkaldt ekstraordinær generalforsamling med mindst 4 ugers varsel.

Til beslutning om foreningens opløsning kræves, at mindst 2/3 af stemmeberettigede medlemmer er til stede, og at mindst 2/3 af de repræsenterede stemmeberettigede medlemmer stemmer for forslaget.

Hvis 2/3 af de stemmeberettigede medlemmer ikke er repræsenteret på generalforsam­lingen, men forslaget dog er vedtaget af 2/3 af de repræsenterede stemmeberetti­gede medlemmer, skal bestyrelsen skriftligt med mindst 8 dages varsel indkalde til ekstraordinær generalforsamling, der skal afholdes inden 4 uger efter den første generalforsamling. Forslaget kan her vedtages af 2/3 af de repræsenterede stemmeberettigede medlem­mer, uanset disses antal.

 

I tilfælde af opløsning tilfalder foreningens formue udelukkende et lokalt almennyttigt velgørende formål, som besluttet af generalforsamlingen.

 

 Således vedtaget på stiftende generalforsamling den 16. april 2023.